Vakbekwaamheid in Zicht biedt

  • Praktische ondersteuning bij het converteren van toetsvragen, metadata en toetsresultaten
  • Toetsplatformen conversies, zonder verlies van kwaliteit of validiteit.
  • Diepgaande expertise in toetskwaliteit, curriculumkoppeling

Lees verder over taken die VBIZ voor U kan uitvoeren.

Migratie specialist digitale toetssystemen

Bij de overstap naar een nieuw toetssysteem moet content mee. Dat lijkt eenvoudig, maar is het zelden. QTI werkt in de praktijk nauwelijks. En er zit vaak meer in het systeem dan alleen vragen: instellingen, metadata en docentkeuzes vormen een condensatie van jaren werk. Die kennis raakt snel verloren als migratie niet zorgvuldig gebeurt.

Klinisch redeneren (SCT)

Hoe toets je klinisch redeneren als er geen eenduidig goed antwoord is? De Script Concordance Test (SCT) doet precies dat. Deze toets, ontwikkeld voor situaties vol onzekerheid, wordt inmiddels ook gebruikt in de verpleegkunde.

Voor Hogeschool Utrecht hielp VBiZ bij de inzet van SCT in het curriculum. Binnen een SURF-project ontwikkelden we een open source plugin waarmee studenten anoniem met videovragen kunnen oefenen. De site wordt nog steeds intensief gebruikt en werd verkozen tot Leermateriaal van de Maand.

Creatief expert digitaal toetsen

Ik help onderwijsinstellingen om digitaal toetsen doelgericht in te zetten: of het nu gaat om oefenen, beoordelen of motiveren. Ik maak complexe toetsvragen begrijpelijk en denk mee over cesuur, rubric-resultaten, statistiek en programmatisch toetsen. Mijn aanpak is creatief en betrokken. Ik werkte voor o.a. HU, Fontys, Hogeschool Rotterdam, Hanzehogeschool en Universiteit Leiden.

Landelijke toetsen

Binnen de zorg spelen landelijke toetsen een belangrijke rol bij het waarborgen van vakbekwaamheid en patiëntveiligheid. Zowel de Landelijke Verpleegkundige Rekentoets (initiatief van samenwerkende hbo-v-opleidingen) als de Voorschrijftoets (ontwikkeld door de Expertisegroep Klinische Farmacologie) zijn ontworpen om zorgprofessionals en studenten optimaal voor te bereiden op hun verantwoordelijkheden in de praktijk. VBiZ ondersteunt beide initiatieven met inhoudelijk beheer en technische ondersteuning.

Migratie specialist digitale toetssystemen

  • Migraties als project

    VBiZ heeft ervaring met migratie van iQualify, Respondus, Remindo en Blackbord naar Ans, Testvision, Blackbord en iQualify. De techniek is uitbreidbaar.

    VBiZ migreerde succesvol vragen, toetsen en metadata voor opleidingen van Hanzehogeschool, Hogeschool Rotterdam, Haagse Hogeschool, Hogeschool Utrecht en Universiteit Leiden. Met zelfontwikkelde software — onafhankelijk van QTI en API — verlopen migraties grotendeels automatisch, snel en foutloos, met behoud van structuur en metadata. Alleen de nieuwe toetsapplicatie bepaalt de grenzen. Ook uw migratie soepel regelen? Neem contact op met VBiZ.

  • Hybride oplossing tussen iQualify en Testvision

    Martine Meester-Koelewijn | Opleidingsmanager bachelor Verpleegkunde | Hogeschool Utrecht

    De bachelor opleiding verpleegkunde van de HU beheert toetsvragen in iQualify, maar neemt toetsen af in Testvision. Deze tijdelijke werkwijze voorkomt dubbele overstap voor docenten en biedt organisatorisch voordeel. Ze overbrugt de periode tot invoering van een centraal toetssysteem, die uiterlijk in 2028 moet plaatsvinden. VBiZ ontwikkelde de oplossing in nauwe samenwerking met de opleiding, binnen de kaders van Europese aanbestedingsregels.

  • Marcel vindt een oplossing die werkt

    Ferdinand Harmsen, Teamleider ICT&Onderwijs, Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit Leiden

    Marcel leidde de migratie van remindo naar Ans bij onze faculteit van Universiteit Leiden. Zijn ervaring, kennis en zelfontwikkelde tool Convert2 maakten het mogelijk om verrassend veel data veilig over te zetten. Hij bleef rustig bij tegenslagen, dacht in oplossingen en werkte prettig samen. Marcel wist techniek en mensen slim in te zetten. Zo hielp hij ons stap voor stap naar een resultaat dat anders onhaalbaar was geweest.

  • Een magische bulkmigratie bestaat niet

    Jiske Angenent, Digitaal Toetscoördinator Expertisecentrum Online Leren (ECOLe), Universiteit Leiden.

    Bij Geesteswetenschappen migreerde Marcel ruim 34.000 toetsvragen en duizenden toetsen, verdeeld over 164 vakken, naar een nieuw systeem. Een complex project met een loopttijd van ruim 15 maanden.  Hij maakte vanaf dag één duidelijk dat een magische bulkoverdracht via QTI of API niet bestaat. Dankzij zijn maatwerksoftware, creatieve aanpak en prettige samenwerking slaagde de migratie tóch. Marcel denkt mee, blijft positief en zorgt voor een goede sfeer, ook als het spannend wordt.

Klinisch redeneren (SCT)

  • Inzet van SCT in het curriculum van de Hogeschool Utrecht (HU)

    Inzet van SCT in het curriculum van de Hogeschool Utrecht (HU)

    Binnen de bacheloropleiding Verpleegkunde aan de HU is SCT geïntegreerd in de leerlijn klinisch redeneren. Studenten oefenen cyclisch: van gegevens verzamelen tot analyseren, risico-inschatting en interventie. De toets wordt zowel als leermiddel als beoordelingsinstrument gebruikt. Validatie door praktijkexperts zorgt voor realiteitswaarde en waardevolle feedback. Studenten krijgen zo inzicht in verschillende professionele visies.

  • Lessen uit de ontwikkeling van SCT in de verpleegkunde

    In een publicatie op Heliyon (15 augustus 2024) worden geleerde lessen gedeeld.

    In dit artikel wordt het ontwikkelproces van een Script Concordance Test (SCT) voor verpleegkundestudenten beschreven met focus op constructvaliditeit. Ondanks het volgen van ontwikkelrichtlijnen stuitten de onderzoekers op drie hoofdproblemen: het onderschatten van de werving en training van een geschikt expertpanel, overschatting van de kennis van experts en studenten over SCT-methodiek, en verborgen fouten in de toetsitems. Vier oorzaken van itemfouten werden vastgesteld: onduidelijke interventies of hypotheses, verwarrende nieuwe informatie, voorkeur voor middelste antwoordopties, en misinterpretatie van het midden van de schaal. De auteurs benadrukken het belang van training voor experts en studenten, betere itemconstructie en structurele studentfeedback om de validiteit van SCT’s in het verpleegkundig onderwijs te versterken.

  • Didactische doorontwikkeling video-based SCT voor klinisch redeneren

    Stimuleringsregeling open en online leermateriaal (SURF)

    In samenwerking met Fontys Hogeschool en ondersteund door SURF is een didactische vernieuwing ontwikkeld: de video-based SCT. Door gebruik van realistische (360-graden) video’s oefenen studenten klinisch redeneren in complexe, veilige praktijksituaties. Dit vergroot betrokkenheid, realisme en leereffect.

    VBiZ ontwikkelde ten behoeve van dit project een WordPress plug-in waarmee studenten uit het hele land kunnen oefenen met het projectresultaat, zonder in te loggen en zonder licentiekosten.

    Het projectresultaat is bekroond tot Leermateriaal van het Jaar, wat het succes en de impact van de innovatie benadrukt.

Lees wat anderen zeggen over creatief expert digitaal toetsen

  • Kijk of er een klik is

    Hans Aerts wat tot zijn pensioen in 2024 opleidingsmanager bachelor verpleegkunde bij de Hogeschool Utrecht.

    Marcel helpt Hogeschool Utrecht bij de implementatie van iQualify en een toets voor klinisch redeneren. Hij is deskundig, gedreven en makkelijk benaderbaar. Houdt zich aan afspraken en zorgt dat docenten betrokken blijven. De samenwerking verloopt beter dan verwacht. Hij bewaakt deadlines zonder dat je het merkt. Bij twijfel: ga met hem in gesprek. Als het klikt, komt het werk goed.

  • Fijne samenwerking en heldere rollen

    Jasper is directeur van Bending the Rules

    Tijdens corona ontwikkelde Marcel met ons een anti-spiek systeem. Hij bedacht het concept; ik vertaalde het technisch. Zijn briefings waren helder en de samenwerking soepel. We begonnen met een eerste basisversie en werkten dit stapsgewijs uit tot een stabiel systeem waarmee zo’n 7.500 toetsen zijn afgenomen. Marcel blijft kalm onder druk. Eerlijk, duidelijk en prettig in de omgang. Werken met hem is samenwerken op z’n best.

  • VBiZ begrijpt het opleiden in de zorg

    Monica van den Bergh, cursushouder opleiding Verpleegkunde, Hogeschool Rotterdam.

    Monica leerde werken met iQualify dankzij begeleiding van Marcel. Hij was een prettige sparringpartner met kennis van zorgonderwijs. Door corona ging de digitalisering van toetsen sneller dan gepland. Marcel hielp bij training én ontwikkelde handige tools voor ons. Hij verbindt opleidingen en stimuleert samenwerking. Zijn ervaring en rustige manier van werken maken hem waardevol in dit soort trajecten.

  • Veel ingewikkelder konden we het niet maken

    Bastiaan Koekoek is toetscoördinator bij Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

    Bastiaan schakelde Marcel in voor een complex toetsontwerp met meerdere vakken en toetsmomenten. Marcel dacht mee, ontwikkelde een passende tool en begeleidde het proces. Zijn combinatie van creativiteit, deskundigheid en flexibiliteit bleek precies wat nodig was. Analyses zijn nu betrouwbaar en intern uitvoerbaar. Bij complexe vraagstukken is Marcel een fijne partner die blijft meedenken én oplossen. Prettig in de samenwerking, ook als het spannend wordt.

Landelijke toetsen

  • Landelijke rekentoets in transitie

    Landelijke rekentoets van de samenwerkende HBOV opleidingen

    Op 9 december 2016 is de pilot van de landelijke verpleegkundige rekentoets (LOOV) afgerond. Sindsdien zijn vrijwel alle HBO-V opleidingen aangesloten via iQualify. Vanaf 2018 verzorgt een redactieraad het inhoudelijke beheer, met ondersteuning van Vakbekwaamheid in Zicht, dat ook technische ondersteuning biedt.

    In het voorjaar van 2025 is besloten de rekentoets per september 2026 onder te brengen in de digitale toetsprogramma’s waar de instellingen zelf mee werken (Ans, TestVision en Remindo). VBiZ streeft ernaar deze transitie zo toekomstbestendig mogelijk vorm te geven. Omdat instellingen op termijn opnieuw zullen moeten aanbesteden, is het doel dat een eventuele volgende overstap slechts beperkte inspanning vraagt.

  • Redactieleden over samenwerking met VBiZ

    Nadiya Malihas en Franco de Wolff: We ervaren Marcel al buitengewoon prettig persoon

    In 2016 is, met bijdragen van de Vereniging van Hogescholen, de landelijke rekentoetsbank tot stand gekomen. Verschillende hbo-verpleegkunde-opleidingen maken hier gebruik van. De toetsbank is gevuld aan de hand van een toetsmatrijs. Marcel ondersteunt de redactie en biedt functioneel support aan de beheerders van de verschillende opleidingen. Hij heeft een groot deel van het zogeheten rekenproject begeleid.

    Marcel is extreem makkelijk bereikbaar. Mailen, via Teams overleggen, appen: een antwoord laat nooit lang op zich wachten. Zelfs als we hem laat op de avond appen. Daarnaast is het ook heel prettig dat hij zich echt inzet om de materie te leren begrijpen. De kennis over de rekentoets zit natuurlijk bij ons, maar hij spant zich echt in om zich te verdiepen in ons vakgebied, zodat hij in zijn eigen vakgebied kan excelleren.

    Wanneer je Marcel een vraag stelt, leunt hij meestal eerst achterover, alsof hij de informatie absorbeert. Vervolgens denkt hij na over hoe hij het in het vat moet gieten. Een sterk punt van hem is dat hij altijd thuis geeft. Ook wanneer het iets buiten zijn eigen expertisegebied betreft, is hij altijd bereid om mee te denken en oplossingen te bedenken. Kortom: we ervaren Marcel als een buitengewoon prettig persoon.

  • Voorschrijftoets

    De expertgroep klinische farmacologie van het Jeroen Bosch ziekenhuis heeft de ambitie om medicatie voorschrijffouten terug te dringen.

    De Voorschrijftoets van het Expertisecentrum Klinische Farmacologie ondersteunt voorschrijvers — a(n)ios, medisch specialisten en geneeskundestudenten — bij het verkrijgen van inzicht in hun kennis met betrekking tot veilig en rationeel voorschrijven. De toets richt zich op het terugdringen van potentieel schadelijke voorschrijffouten.

    VBiZ beheert de website en de digitale toetsbank en verzorgt de technische en functionele ondersteuning van de toetsomgeving. De Voorschrijftoets is beschikbaar voor voorschrijvers binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ook toegankelijk voor externe voorschrijvers.

  • Voorschrijftoets helpt voorschrijffouten verminderen

    De Voorschrijftoets geeft voorschrijvers inzicht in hun kennis van farmacotherapie en draagt aantoonbaar bij aan het verminderen van potentieel schadelijke voorschrijffouten.

    Binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis is in een prospectieve cohortstudie aangetoond dat het maken van de Voorschrijftoets het percentage voorschrijffouten bij beginnende artsen verlaagt van 3,2% naar 1,3%. Dit effect trad op na alleen het self-assessment; aanvullende scholing leidde niet tot verdere vermindering van fouten.

    De voorschrijffouten die onderzocht zijn, betreffen fouten met potentieel risico op patiëntschade. Daarmee draagt de toets direct bij aan het verbeteren van de medicatieveiligheid in de klinische praktijk.

Contact

Heb je vragen, wil je sparren over de mogelijkheden of gewoon even aftasten of ik iets voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op. Een kort telefoontje of bericht is vaak al genoeg om helder te krijgen of er een klik is en waar kansen liggen. Geen verplichtingen – gewoon een laagdrempelig gesprek met iemand die meedenkt en snel tot de kern komt.