Bastiaan Koekoek: ‘Veel ingewikkelder konden we het niet maken.’

“We wilden longitudinaal toetsen met een aantal toetsmomenten. Een manier waarbij je alle toets momenten op een hoop gooit, de resultaten analyseert en er een cijfer aan hangt. Een vrij ingewikkeld construct, dat bestaat uit 3 toetsmomenten, waarin 4 vakken worden getoetst. De studenten krijgen na elk toetsmoment ook een percentuele score. Die laat zien hoe zij hebben gepresteerd in verhouding tot
de hele groep. En ze krijgen toegang tot de toets om de vragen te kunnen zien, maar ze krijgen nog geen cijfer. We hebben het behoorlijk complex gemaakt. Dus hadden we een creatieve geest als Marcel nodig om daar een tool voor te ontwikkelen.”


Dat zegt Bastiaan Koekoek, docent fysiotherapie en toetscoördinator bij Hogeschool Arnhem en Nijmegen, over de samenwerking met Marcel van Brunschot.

Meedenker en begeleider
“Een collega van mij had goede ervaringen met Marcel. Zij ontwikkelde samen met hem een Script Concordance Test. Logisch dus dat we hem uitnodigden om te praten over de mogelijkheden van digitaal toetsen. Eerst maar eens kijken hoe we dat gingen doen. Wat is er mogelijk? En met welk programma doen we dat? We kozen na allerlei andere programma’s gezien te hebben, voor iQualify en voor Marcel als onze meedenker en begeleider.”


Betrouwbare analyse
“Dat bleek een goede keuze. Kijk, als je zo’n samenwerking start weet je nog niet hoe dat uitpakt. Je hebt een partner nodig die creativiteit, flexibiliteit, inhoudelijke deskundigheid, kennis van toetsing en ervaring meebrengt. Want het was een zoektocht. Ja, ‘t is wel leuk dat we dit bedacht hebben. Maar hoe maken we waar dat de analyses goed en betrouwbaar zijn? Hoe helpen we de studenten snel aan een uitkomst en uiteindelijk aan een kloppend cijfer? Marcel heeft ons daar uitstekend bij geholpen. Vorige week hadden we weer zo’n toetsmoment. Daarbij bleek dat we niet afhankelijk zijn van een externe partner voor een goede analyse en beoordeling.”


Sterke punten
“Wat me verraste in onze samenwerking is dat hij in zijn vrije tijd biertjes brouwt… Maar serieus, Marcel is niet alleen gemotiveerd, hij krijgt ook dingen voor elkaar. Dat zijn z’n sterke punten. We hebben best spannende momenten in onze samenwerking gehad. Als Marcel bijvoorbeeld met een nieuwe tool komt, die ik niet ken maar waar ik wel mee aan de slag moet. Blijkt die tool niet te werken dan is hij er en lost dat op. Daarom zeg ik tegen iedereen, die overweegt Marcel in te schakelen, heb je een complex vraagstuk en zoek je iemand die met je meedenkt en je kan begeleiden? Dan ben je bij Marcel aan het juiste adres.”

Bastiaan Koekoek is docent fysiotherapie en toetscoördinator bij Hogeschool Arnhem en Nijmegen.